Starostlivosť o laná

Laná, ktoré pre vás pripravujeme v dojo, sú všetky výsledkom precíznej ručnej práce a dodávané z overených zdrojov vysoko kvalitnej juty. Tu sa budeme venovať primárne jutovým lanám, ktoré sú v rámci shibari najpoužívanejšie. Vačšina postupov platí však aj pre konopné laná.

Väčšina shibari lán vzniká pomocou ručného procesu spracovávania indickej priazde, čistenia a ošetrenia, následného spriadania motúzov a výsledného lana (zväčša v japonsku). Priemyselné laná z obchodu nie je možné ani pri intenzívnejšom spracovávani používať, na viazanie ich neodporúčame lebo nedosahujú dané vlastnosti ani kvalitu shibari lán. Treba mať na mysli, že lano z Hornbachu alebo z povrazníctva je vyrábané za účelom najväčšej súdržnosti alebo výdrže, nie preto aby bolo príjemné pre človeka a pri ich výrobe sa naviac používa pre lepšiu spracovateľnosť tzv. JBO (oleje na spracovanie juty), ktoré nie sú zdravotne nezávadné.

Po spletení shibari laná prechádzajú rôznymi procesmi na zjemnenie a prispôsobenie potrebám rigera. A to sú hlavne:

  • lámanie
  • brúsenie
  • ošetrovanie vodou
  • ošetrovanie teplom
  • opaľovanie
  • voskovanie
  • olejovanie
  • leštenie, atď...

Tieto procesy sa opakujú až pokiaľ lano nedosiahne požadovanú úroveň. Kroky sú časovo náročné a vyžadujú know how a skúsenosti. Preto sa laná predávajú v cenových reláciách od 10 do 60 Eur za kus.

Laná, ktoré dostanete od nás do rúk sú vždy plne opracované. Bežne sú skôr k dostaniu základne alebo stredne opracované lána (alebo dokonca neopracované). To znamená, že pri nich typicky trvá ešte nejaký čas, kým sa dostanú do optimálnej kondície a viazanie s nimi je príjemné ako pre modelku tak aj riggera.

Našim cieľom je sprostredkovať čo najlepší zážitok hneď od počiatku práce s lanami. Pri nových lanách i tak treba počítať s tým, že ešte môžu prvé viazanie mierne vytvárať pocit škriabania na pokožke, ktorý sa ale rýchlo stratí.  Laná nie je treba voskovať ani olejovať, prešli všetkými potrebnými úpravami.

Skladovanie lán

Typické jutové laná majú podľa tuhosti rôzny pamätový efekt. Preto je optimálne skladovať ich tak, aby lano nebolo v ostrých uhloch a teda po rozbalení nemalo neprirodzené tvary. Optimálne je zavesiť ich preložené na polovicu. Lano by malo mať schopnosť vyrovnať sa pod vlastnou váhou. Zavesenie lana je prvá vec, čo by ste mali urobiť, keď si ich prinesiete domov.

Optimálne prostredie pre skladovanie je tmavší dobre vetraný a suchý priestor. Juta typicky obsahuje viac ako 10% vody, takže pri nevhodnom skladovaní je ho nepríjemne cítiť. Neopracované laná navyše typicky obsahujú oleje určené na priemyselné spracovanie lán, ktoré sú dráždivé na pokožku a nie sú zdravotne nezávadné (myslite na to ak si budete kupovať neopracované laná). Odstrániť tieto oleje (označované ako JBO) nie je úplne jednoduchý proces.

Sušenie lán

Ak sa dostanú do kontaktu s vodou alebo ste sa rozhodli čistiť ich s vodou (neodporúčame to), sušte ich vždy pod napätím, inak juta zväčší svoj objem a stratí súdržnosť.

Čistenie lana

Nikdy ich nečistite žiadnymi chemickými prípravkami a vodu používajte len ako krajnú možnosť. Nečistôt ho spoľahlivo zbavíte mikrovláknovou handričkou. Ak potrebujete odstrániť hlbšiu alebo biologickú nečistotu, odporúča sa použiť  čo najčistejší alkohol nanesený na handričke.  

Údržba lán

Laná sa udržiavajú viacerými spôsobmi:

Ak je lano výrazne suché a je vidieť ako výrazne práši,  je vhodné lano ošetriť voskovou pastou alebo kvalitným olejom (väčšinou sa používa kaméliový a jojobový olej). Platí, že menej je viac a že ani pastu ani olej nenanášame na laná priamo, ale pomocou handričky vo veľmi malom množstve. Doolejovať lano sa vždy dá, ale preolejované lano už nie je ako vysušiť.

Keď je lano výrazne chlpaté, dajú sa drobné chĺpky opáliť rýchlym prejdením cez plameň plynoveho horáka. Sadze zo spáleného vlánka odstránite pomocou dobre známej mikrovláknovej handričky.

Majte na pamäti, že lano sa používaním postupne ztenšuje a zároveň predlžuje twist a zväčšuje sa samotná dĺžka lana.

Poznámka:

Pokiaľ hovoríme o škriabaní lana (čo môže byť pre viazaného nepríjemné), existuje špeciálna kategória lán, ktorých účelom je práve byť nepríjemnými:) Príkladom sú kokosové laná, ktoré sa žiadnym spôsobom neopracovávajú. (Túto kategóriu shibari voláme semenawa)

Zdieľať článok: