Čo je to shibari a kinbaku

Shibari je japonský štýl bondage pomocou lán, dnes už rozšírený do celého sveta. Shibari je vysoko estetické umenie na hranici artistického vystúpenia, hľadanie novej dimenzie partnerskej intimity, alebo erotickým bondage žánrom, podľa toho koho ktorá forma viac oslovuje.

*Bondage

Ako také známe ako znehybňovanie čímkoľvek od pút, šatiek až po laná. Ide zväčša o erotické "hrátky" s použitím policajných pút, lana, lepiacej pásky, eska pásky, mučiacej klady alebo obyčajnej šatky. Môžete s ním prekvapiť svojho partnera, okoreniť si vzťah alebo sa cez bondage prepracovať k iným praktikám BDSM. Je veľmi príťažlivá, lebo uvádzate svojho partnera do role podriadenosti, odovzdania, neistoty, ale aj neskutočnej dôvery. Odovzdáva vám svoje telo a myseľ. Cez bondage nielenže svojho partnera znehybníte, ale môžete ovplyvnovať aj jeho myseľ dotykmi, voňami a zvukmi. Ovládate jeho emócie a pocity. Shibari je japonskou formou bondage pomocou lán.

Je to shibari alebo kinbaku?

Často sa človek stretne ako s termínom shibari , tak aj kinbaku . Existuje viacero názorov na rozlišovanie týchto termínov. Prakticky, je v japonsku viac známy termín kinbaku, shibari je príliš obecné slovo ("zviazať"). V západnom svete sa ale častejšie používa termín shibari, a pre kinbaku stále častejšie panuje zhoda ako výraz pre shibari s erotickým a sexuálnym motívom. Semenawa potom ako ďalší termín predstavuje také shibari, ktoré má prvky BDSM a hlavným pôžitkom je estetika spojená s bolesťou a utrpením.

Pôvod shibari (hojojutsu)

Shibari, napriek tomu ako si väčšina ľudí myslí, nieje staroveké japonské umenie, pravdou však je že skutočne pochádza z japonska.

Hojojutsu je starobylé umenie viazania protivníkov, ktoré vzniklo v japonsku. Účelom bolo zviazanú osobu znehybniť, ponížiť, spôsobiť jej prípadne utrpenie a to s cielom uväznenia, transportu, alebo absolvovania súdneho procesu. Používalo sa teda na zajatcov, neposlušných poddaných a väzňov. Viazanie pomocou lán vzniklo hlavne ako lacná náhrada pre putá vyrábané z nedostatkových kovov.

2014-12-10-19-13-09.jpg

Napriek tomu že niektorí súčasní majstri sa inšpirujú starými pravidlami hojojutsu, má pre shibari ako také viac nevýhod ako výhod. Neberie veľké ohľady na viazaného (väčšinou spôsobuje utrpenie v nepríjemných polohách so sklonenou hlavou) a napriek tomu že môže byť v shibari estetické, postráda konsenzualitu tak kľúčovú pre akékoľvek zmysluplné shibari.

Kedy vzniká shibari

Kinbaku vzniká v 40. rokoch v Japonsku, najprv ako erotická BDSM fantázia mučenia vychádzajúca z hojojutsu. Pre fotenie do časopisov sa rozvíja praktickejšie, tak aby nebol tak nepríjemný pre modelky. Prestáva byť mučiacou technikou a stáva sa erotickou a estetickou záležitosťou.

Shibari

Prečo to robíme?

To čo nás všetkých spája, je vysoká estetická a umelecká hodnota shibari, nech ho už robíte z akéhokoľvek dôvodu. Ďalej sa motivácie riggerov a modelov/modeliek môžu líšiť.

Shibari teda môžete v roli riggera, alebo modela prežívať ako:

  • akrobaticko-kreatívnu aktivitu
  • formu iného vyjadrenia dôvery a novej intimity medzi partnermi
  • uvoľnenie mysle, prežívania oslobodenia v situácii úplnej odovzdanosti
  • snahu prekonávať samého seba v schopnosti viazať, alebo zvládať rôzne polohy
  • (mimo)posteľnú sexuálnu praktiku
  • fetish spojený s lanami a ich vlastnosťami
  • BDSM praktiku pri ktorej sa odovzdáva a prijíma bolesť spôsobená viazaním (viď. semenawa)
  • alebo BDSM praktiku s dominanciou a ponížením

Veľmi často sa stáva, že shibari zaujme nových riggerov práve skrz jeho zmyselnosť, až následne zistí že ho zaujíma širšie spektrum atribútov tohto umenia a učí sa ho rozvíjať (napríklad i v našom dojo).

Suspension shibari

Zdieľať článok: